Sunetul pe care l-ați auzit la următorul concert ar putea fi doar controlat cu ajutorul unui iPad - Home Theater - 2019

The Amazing Tour Is Not On Fire (Mai 2019).

Anonim

Nu veți vedea Brad Wager pe scenă, dar un concert nu ar suna la fel fără el. În timp ce băieții de pe scena joacă instrumente cu atenție, Wager este așezat în spate, neperturbat, butoane de lucru, cadrane și fadere în loc de corzi, chei și pedale de tambur. Este un inginer de sunet - tipul care face un concert live sunet ca un concert live, mai degrabă decât o grămadă de muzicieni care stau într-o stație de metrou.

În timp ce instrumentele comerțului său au rămas neschimbate de zeci de ani, echipamentul de ultimă generație al lui Wager include câteva adăugiri surprinzător de familiare, ceea ce îl face mai flexibil ca niciodată.

Întrebați orice muzician cu care a lucrat Wager (cu acest scriitor inclus) și este foarte probabil să vă spună că le place noul sistem și doresc mai mulți ingineri de sunet să le folosească.

Într-o seară recentă din Portland, Oregon, Wager se pregătește pentru o trupă de suflet-funk de 12 piese. Consola de amestecare se află într-un fel de cuib de cocos înălțat deasupra mulțimii de concerte. Cubby-ul ridicat oferă o vedere superbă a păsărilor de pe scena de dedesubt, dar din punct de vedere acustic și logistic, este un coșmar complet.

Suntem într-o capcană de bas. Suntem într-un spațiu acustic oribil de deasupra, "Wager se plânge. "Într-o lume perfectă, aș fi la nivelul podelei în care ceilalți oameni ascultau amestecul și aș fi un pic în afara centrului. Și niciodată nu este o opțiune.

Dar apoi bate un iPad și luminează un zâmbet, de parcă ar avea întreaga cameră în palmă. Într-un fel, el o face. El mută un slider virtual pe iPad-ul său și, în spatele lui, consola de amestecare se mișcă într-unison perfect.

"[Acest sistem] te pune unde vrei tu", explică Wager. "În cazul în care punctul de probleme este masa din colț, puteți merge la masă în colțul și a vedea ce au de-a face cu acolo."

Acesta este ceea ce arată viitorul muzicii live: Orchestrați de pe același dispozitiv pe care părinții dvs. îl folosesc pentru a citi ziarul de dimineață.

Urechile din spatele scenei

Dacă nu sunteți un tehnician de sunet, un manager de scenă sau un muzician, probabil că ați văzut doar o fracțiune din ceea ce este implicat în a face un sunet live concert excelent. Aceste boxe uriașe pe care le vedeți stând la stânga și la dreapta muzicienilor sunt doar ultima oprire pe o lungă și complicată călătorie de la microfoane la ureche. Între mile la kilometri de cabluri și cabluri, mii de lire sterline de electronice și, în mijlocul întregului, o mașină, cel puțin un inginer de sunet foarte neclintit. Asta a fost așa de câteva decenii. Dar astăzi, progresele tehnologice schimbă în cele din urmă modul în care se face sunetul viu și, credem sau nu, avem iPad-ul să-i mulțumim pentru revoluție.

Consola de mixare a școlii vechi

Performanțele live se învârt în jurul consolei de amestecare. Această tablă complexă de insulte, butoane și butoane este, de cele mai multe ori, nu departe de scenă. În schimb, comanda centrală este plasată într-un colț închis sau în cubby undeva în spatele camerei, unde nimeni nu o poate vedea. În timp ce acest lucru este minunat pentru efectul "Wizard of Oz" necesar pentru a scoate un spectacol grozav, înseamnă că toate semnalele sonore trebuie să călătorească pe distanțe lungi; și asta înseamnă cabluri - multe și multe cabluri.

Aceste cabluri călătoresc printr-un "șarpe", care este, în esență, un cablu mare și gros cu multe cabluri mai mici în interiorul acestuia. Acest șarpe trebuie să fie dus în întreaga cameră într-un mod care nu îi face pe oameni să se împrăștie peste el și să-și vâsnească cocktailurile pe podea - o provocare considerabilă pe cont propriu.

Brad Wager reprezintă un număr din ce în ce mai mare de profesioniști de sunet tehnic care … nu văd iPadul ca jucărie, îl văd ca pe un instrument puternic.

Din consola, semnalele trebuie să călătorească înapoi șarpele spre scenă, astfel încât să poată fi trimise la difuzoare sau amplificatoare. Un inginer de sunet are, de obicei, nevoie de 20-50 de conexiuni pe fiecare parte a șarpelui.

Odată ce toate uneltele au fost instalate, consola de amestecare devine o ancoră. Un inginer își va petrece timpul să meargă înainte și înapoi între scenă și o consolă de amestecare pentru a asculta cum diferenele diferite afectează sunetul la nivelul audienței. Și din moment ce sună mixul în acel colț întunecat nu este nimic asemănător cu cel al celorlalți 96% din cameră, inginerul sfârșește prin tot prin cameră, ceea ce este atât invaziv cât și un hassle.

Pe lângă audiență, un inginer trebuie să asiste la muzicieni, care se bazează pe monitoare - vorbitori mici - pentru a-și auzi instrumentele. Dacă vreunul dintre ei are nevoie de ajustare în timpul spectacolului, inginerul trebuie fie să încerce să interpreteze o mizerie complicată de semnale de mână, fie să alerge până la scenă și … știi … să vorbești cu persoana respectivă. Apoi se duc înapoi, fac o ajustare și în cele din urmă se întorc la scenă pentru a vedea dacă au lucrat. Și acesta este doar un exemplu; acest dans poate merge toată noaptea.

Dar acum nu trebuie.

Noua școală

La vârsta de 29 de ani, Wager are deja zece ani de experiență în domeniul sunetului profesionist, câștigat cu greu sub centură. Și, așa cum vă va spune cineva care a lucrat cu el, este unul dintre cei mai buni la ceea ce face în Pacificul de Nord-Vest. O parte din ceea ce îl face cu succes este urechea lui dornică, dar aduce și o perspectivă nouă, o minte deschisă și niște instrumente noi într-o industrie care nu a văzut mult timp inovarea tehnologică.

Cel mai recunoscut dintre aceste gadget-uri este un iPad, care oferă Wager o reprezentare grafică a tot ceea ce se află pe consola sa. Cu aceasta, Brad poate să miște glisierele, să rotească cadrane, să combine canalele, să adauge efecte și înregistrări de declanșare … îl numiți. Dispozitivul se conectează la consola prin intermediul ruterului Wi-Fi de bază și, în acest fel, permite utilizatorului să manipuleze întregul sistem de oriunde în raza de acoperire fără fir. Deci, Wager poate să lovească bara și să apuce o bere în timp ce aprinde monitorul solistului. Sau, dacă el trebuie să lovească capul, el poate face acest lucru fără să-și facă griji că trupa ar putea înfășura setul brusc fără a fi acolo să ucidă microfoanele și să coboare o casă muzicală. Mai practic, el poate seta sistemul astfel încât barmanul sau un emcee să poată avea grijă de lucruri în timpul emisiunilor mai mici.

Consola de amestecare iPad a lui Brad Wager

IPad-ul oferă libertatea de joc - libertatea de a fi legată într-o singură locație și libertatea de la câteva sute de kilograme de vrac în spate. Dar, în timp ce este o componentă critică a sistemului de sunet viu de ultimă generație Wager, este doar una din mai multe noi tehnologii care îi fac munca mai ușoară și mai eficientă.

Pentru acest show, Wager folosește o Consola de amestecare digitală Allen & Heath GLD-80 cu un modul digital de șarpe Allen & Heath AR2412. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, consola la lucru cântărește doar 36 de kilograme și se poate potrivi într-o noptieră. Echivalentul analogic cântărește 132 lbs. și ar fi atârnat de la sfârșitul unei mese de cafea de dimensiuni mari.

Asta e doar consola. Wager spune că, dacă a folosit unul dintre "șerpi" din școala veche, pe care l-am menționat mai devreme, ar cântări la 324 kg. Modulul care îi permite să utilizeze în schimb cablul CAT5 - aceleași lucruri pe care le folosiți pentru conectarea routerului la hotspotul Wi-Fi. "Cilindrul Cat 5 este atât de ușor de manevrat. Te descurci în timp ce te duci (doar cât ai nevoie), ia-o într-un foarfeca și zbura peste o sală de bal în podișul, piesa etc. E doar lucruri minunate. Și este ieftin.

Dacă țineți pasul cu matematica, cele două componente digitale salvează Wager 400 lbs. în fiecare zi. Dar diferența drastică în ceea ce privește mărimea și greutatea spun doar o parte din poveste.

  • 1. Consola de amestecare digitală Allen și Heath GLD 80
  • 2. Modulul Snake Digital AR2412 al lui Allen și Heath

"Gândul de a avea nevoie de corecții corecte, de depanare și de operare a mai multor rafturi de unelte analogice este complet nepractic și ridicol", spune Wager. Consolele digitale, spune el, permit utilizatorilor să acceseze cu ușurință și fără probleme o gamă de procesare incredibilă în aproximativ jumătate din spațiul de pe analogii lor analogici și la 100 de kilograme mai puțin.

Toți copiii răi o fac …

Ceea ce unii oameni consideră că nu mai mult decât jucării mari de băieți ar putea transforma de fapt o industrie care mai mult sau mai puțin stătea stagnată de zeci de ani. Sigur, Wager știe cum să se ocupe de toate instrumentele clasice ale comerțului, dar când a auzit că au existat sisteme profesionale de sunet vii care să înlocuiască cea mai mare parte a acelei dezordine și aproape toate deranjamentele cu care se ocupaseră de-a lungul ultimilor nouă ani, a sărit pe ea.

Deci, dacă această nouă unelte digitale este atât de mare - și este foarte clar - atunci de ce nu face toată lumea asta? De ce în lume ați alege să rămâneți cu echipament greu, greoi, incomod și ineficient? Potrivit lui Wager, există mai multe scuze comune, dar puține motive reale.

"Singura ezitare rămasă pe care o pot vedea în avans este teama clasică a noilor tehnologii", spune Wager.

"Costul a fost un factor … dar nu mai este așa. Când am fondat această companie … m-am săturat să trag rafturi de prelucrare grele pe scări la club. De asemenea, clienții noștri par mereu că doresc să facă o formă de înregistrare. Deci, pentru noi, atunci noua consola Presonus Studiolive 24.4.2 a fost o alegere evidentă. În acel moment, avea un preț MAP de 3299 USD, cu condiția ca mai multă prelucrare decât orice sistem analog pe care l-aș putea pune împreună pentru acea sumă de bani, să înregistreze mai multe piste sau "două piste" și să se potrivească în portbagajul mașinii mele ! Pentru a porni, ar putea fi rulat fără fir de pe un iPad - un progres total la acel punct de preț. Odată cu introducerea acestui produs, porțile au fost deschise. Alți producători s-au ciocnit pentru a oferi puterea, simplitatea, controlul wireless, înregistrarea etc., toate la scăderea punctelor de preț. Multe console noi au ieșit de atunci de la o multitudine de producători. Deci prețul, în opinia mea … nu este o scuză rezonabilă. "

Wager a recunoscut, de asemenea, că, deoarece tehnologia este relativ nouă, nu a fost "testată pe drumuri" la fel de mult cum ar fi unii. Dar, el subliniază: "Cum vă dovediți un negativ? În toată corectitudinea, operând un sistem scump, bazat pe calculator (cel mai mult cu componente în mișcare) aflat într-un câmp cu praf, încărcat într-un camion, în soare fierbinte, rece rece, vânt, ploaie, umiditate etc. o cauză legitimă de îngrijorare a fiabilității sale - acestea sunt condiții dificile de lucru. Timpul va spune, dar nu am experimentat personal nici un fel de probleme sau ciudățenii în domeniu care să mă trimită să mă întorc în vremurile întunecate.

Presonus Studiolive 24.4.2 Consola

Acest lucru lasă doar o posibilitate mai mare: teama de schimbare. "Singura ezitare rămasă pe care o pot vedea în avans este teama clasică a noilor tehnologii", spune Wager. Desi multe dintre aceste sisteme sunt foarte intuitive si rapid de invatat, ele pot fi, de asemenea, complexe si dificile pentru un utilizator neexperimentat. Nu știu … poate că se gândesc, "dacă nu este rupt, nu repară"?

Toată lumea câștigă

Întrebați orice muzician cu care a lucrat Wager (cu acest scriitor inclus) și este foarte probabil să vă spună că le place noul sistem și doresc mai mulți ingineri de sunet să le folosească. Din fericire, Brad Wager reprezintă un număr din ce în ce mai mare de profesioniști de sunet care nu sunt intimidați de schimbare. Acești ingineri nu văd iPad-ul ca jucărie, îl văd ca pe un instrument puternic. Și ca rezultat al acestei perspective deschise, ele facilitează o schimbare fundamentală în modul în care auzim muzica live. În cele din urmă, această abordare a sunetului live va fi obișnuită. Dar, mult după ce noutatea sa înrăutățit, vom beneficia în continuare de avantajele oferite.