Kirobo, primul "astronaut robot" din lume, se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională - Emerging Tech - 2019

Robotelul NAO, in vizita la Sibiu (Mai 2019).

Anonim

Când astronomul japonez Koich Wakata sosește la Stația Spațială Internațională (ISS) în cursul acestui an, așteaptă să-l salute, va fi un mic robot numit Kirobo. Wakata și Kirobo sunt pregătiți să petreacă multe ore fericite care trag briza împreună, admirând priveliști ale Pământului și, în general, atârnând la fel ca orice altă pereche de prieteni.

Primul astronaut umanoid vorbind din lume a explodat în spațiu din Japonia duminică dimineață într-o misiune la ISS. Kirobo, care se află la 34 de centimetri de la cap la cap și cântărește doar 1 kilogram, călătorește la ISS împreună cu cinci tone de consumabile pentru echipajul actual, a declarat Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA).

Proiectat de Tomotaka Takahashi de la Universitatea din Tokyo Centrul de Cercetare pentru Știință și Tehnologie Avansată (RCAST), Robo Garage de la Universitatea din Kyoto și firma de anunțuri Dentsu, Kirobo și Wakata va efectua primele experimente de comunicare bazate pe spațiu între un robot și un om .

Emoţional

Robotul vorbitor are funcții de recunoaștere vocală și funcții de telecomunicații. Abilitatea de a procesa limbajul natural și de a răspunde diferitelor expresii faciale ar trebui, de asemenea, să servească pentru a face conversațiile mai naturale. Kirobo va arăta chiar emoție atunci când se întâlnește cu Wakata în spațiu, pe măsură ce perechea este deja familiarizată unul cu celălalt, întâlnit înainte de plecarea robotului duminică. Da, s-ar putea să existe lacrimi la reuniune sau la orice altceva este proiectat să facă Kirobo în astfel de circumstanțe emoționale.

O altă misiune a lui Kirobo este de a vedea cum, sau chiar dacă, mașinile de acest gen pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru oamenii izolați pe perioade lungi de timp. Populația îmbătrânită a Japoniei înseamnă că cetățenii ei trăiesc din ce în ce mai mult vieți solitare, iar cercetătorii cred că roboții care pot interacționa și manifesta emoții s-ar putea dovedi invalabili în viitor.

"Doresc ca acest robot să funcționeze ca un mediator între o persoană și o mașină sau o persoană și Internet și, uneori, chiar între oameni", a spus creatorul Takahashi.

Înainte de lansare, Kirobo a descris misiunea sa în ISS ca fiind "un pas mic pentru mine, un salt uriaș pentru roboți".

[prin BBC]