Autopsia 3D TV: A murit în cele din urmă sau nu a fost niciodată viu să începem? - Home Theater - 2019

ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 (Mai 2019).

Anonim

Dacă ați cumpăra un televizor acum trei ani, probabil ați fost bombardați cu tot felul de discuții despre cât de rece a fost 3D și cum a fost "următorul mare lucru" în vizionarea TV. Filmele și sportul nu ar mai fi niciodată la fel, cu personaje și jucători care ies din ecrane și în camera de zi ca și cum ar fi fost chiar în fața ta. Acum este 2013, iar 3D este doar o notă de subsol care abia măsoară caracteristicile TV inteligente și televizoarele de rezoluție 4K Ultra HD. Totul ridică întrebarea: De ce 3D nu a decolat niciodată așa cum era de așteptat?

Nu există un singur răspuns la această întrebare, dar o varietate de factori ar fi putut duce la aspectul irelevant al 3D. În timpul CES 2010, 3D a fost toată furia de pe podea, și părea o situație ideală pentru producători și consumatori, la fel. A fost relativ ușor pentru producătorii de televizoare să includă în LCD-uri cu ecran plat și plasme, și nu va costa consumatorii o primă pentru a obține o dimensiune suplimentară pe ecran. Acest lucru poate părea o furtună perfectă, dar odată ce ați trecut prin acțiune, a fost tot fum și oglinzi.

Introducerea televizoarelor 3D în jurul anului 2010 a fost în urma unei crize financiare, iar vânzările TV au fost deja înclinate înainte ca primele panouri 3D să poată fi lovite cu amănuntul. Cu doar o ușoară creștere a prețului și promisiunea unui conținut de conținut 3D, producătorii au crezut că acest lucru a fost biletul pentru a stimula creșterea și de a scoate dolari din portofel.

Nu puteai purta o pereche de nuanțe pasive și să vezi în 3D pe un televizor care folosea tehnologia de declanșare activă sau invers.

Desigur, asta însemna că a trebuit să purtați ochelari pentru a viziona în 3D, și a existat și un punct tehnologic pentru asta. Paharele de declanșare active au folosit baterii similare cu cele din ceasuri și au avut lentile LCD care au alternat cadrele din ochiul stâng și drept, astfel încât ați perceput imaginea la televizor în 3D. În afară de durata de viață a bateriei, au existat și alte obiecții, iar principalii dintre ei au fost faptul că nu au venit în modele curbate și nu aveau uniformitate, ceea ce înseamnă că nu puteai utiliza o pereche de nuanțe Samsung pe un televizor Sony, exemplu. De asemenea, nici nu au venit ieftin. Au fost peste 100-100 $ pe pereche, în funcție de brand.

Ochelarii 3D pasivi funcționează similar cu cele ieftine pe care le purtați atunci când vizionați un film 3D în teatru. Ele folosesc lentile polarizante care prezintă cadre separate fiecărui ochi pentru a crea acea imagine 3D. LG a susținut această tehnologie de la început, iar unii producători au încercat chiar să facă ochelari pasivi "de designer" 3D, care pot fi purtați în exterior, complet cu filtrare UV și totul. Ele erau mai ușoare și mai mici decât ochelarii de declanșare activi, dar nu puteau concura când sa ajuns la claritatea calității imaginii. Concluzia majoră a fost că ochelarii pasivi au înjumătățit rezoluția verticală a ecranului, astfel încât fiecare ochi privea o imagine de 1920 x 540, nu o fotografie completă de 1080p ca și un obturator activ.

Cheia a fost că televizoarele 3D ar putea suporta doar un format sau altul. Nu puteai purta o pereche de nuanțe pasive și să vezi în 3D pe un televizor care folosea tehnologia de declanșare activă sau invers. Pentru a face lucrurile mai rău, producătorii de televizoare au lansat 3D (declanșator activ) și promiteau simultan ceva mai bun (pasiv). V-ați petrece un dolar de top pe un nou televizor 3D atunci când vi se spune că ceva mai bun decât cel pe care îl primiți vine deja?

"Ochelarii sunt un factor important. De exemplu, era o mărime potrivită pentru toți (adulți și copii), iar persoanele care purtau ochelari de prescripție medicală trebuiau să poarte două perechi de pahare și să se ocupe de nivelul redus de strălucire al ecranului, astfel încât nu a durat mult timp pentru factorul de noutate să se desprindă ", spune Paul O'Donovan, analist principal la Gartner care urmează industria. "Numărul total de perechi de ochelari care au fost expediate cu orice televizor 3D a fost întotdeauna limitat, ceea ce înseamnă că distribuirea conținutului cu prietenii și familia a devenit limitată dacă nu ai suficiente pentru a merge în jur".

Atât de mult pentru a avea o petrecere Super Bowl în 3D. Nici măcar nu putea funcționa ca o afacere BYOG (adu-ți propria ochelari) din cauza lipsei de funcționalități cross-platform. Sigur, unele nuanțe pasive depășesc acest obstacol, dar câți oaspeți ar putea avea o pereche de cei care se află în jur? Și chiar dacă au făcut-o, ce zici de acele unghiuri de vedere plictisitoare?

O problemă recurentă cu 3D, care nu sa îmbunătățit foarte mult din 2010, este unghiul de vizualizare redus. Cu alte cuvinte, dacă nu vă confruntați cu ecranul drept înainte, nu veți avea aspectul și simțul corespunzător. Aceasta nu este neapărat o lovitură asupra tehnologiei, este doar modul în care ochii noștri percep și procesează scene 3D.

Indiferent de unghiul de vizionare, au existat numeroase rapoarte anecdotice despre faptul că oamenii se confruntă cu dureri de cap sau senzație de tulburări oculare după ce au vizionat conținutul în 3D. Încercând să evite procesele, producătorii de televizoare au reacționat repede și au făcut avertismente cu privire la cutiile și manualele care avertizează clienții că copiii la o anumită vârstă nu ar trebui să vadă în 3D deloc. Toți acea înșelăciune a creierului a fost un factor, la urma urmei.

Desi putem vedea o imagine diferita si o perspectiva diferita prin fiecare ochi, noi inca ne concentram doar pe o suprafata 2D, care este foarte nefiresc pentru creierul uman ", explica O'Donovan. "Viziunea noastră 3D include re-focalizarea la diferite niveluri tot timpul, pentru că ochii noștri nu mai rămân în permanență pentru mult timp. Chiar și atunci când privim într-o oglindă ne reorientează pe diferite părți ale imaginii, nu ca un ecran de televiziune sau de teatru, unde ne concentrăm doar pe suprafața ecranului. Imaginea 3D se uită de fapt prin ochii altcuiva - foarte deranjantă, iar creierul nostru îl plictisește în cele din urmă.

O'Donovan figurează că acesta este un motiv major pentru care și 3D-ul fără ochelari nu va fi un salvator pentru tehnologia 3D TV.

"Soluțiile fără ochelari nu au demonstrat că oferă de fapt aceeași calitate a experienței ca și purtarea de ochelari 3D, astfel că nu există prea multă speranță în lipsa de ochelari în viitor", adaugă el. "Este minunat ca o noutate, dar nu ceva ce vrem să facem tot timpul. Creierul nostru se va opri când noutatea se oprește.

Apoi este vorba de conținut. Atunci când Avatar a fost raking în miliarde de la box-office și wowing publicul cu excelenta sa extrădare a lui Pandora în 3D ochi-popping, sa crezut a fi începutul unei noi ere era în cazul în care ne-ar fi vizionat filme, spectacole și sport cu o dimensiune adăugată. Studiourile promiseră mai mult, Blu-ray-urile 3D urmau să iasă la iveală, iar posturile de televiziune ca ESPN și Discovery Channel aveau de gând să testeze emisiuni 3D live.

Poate că 3D va fi mai rece pe televizoarele 4K Ultra HD mai mari, mai ales cu o rezoluție mai mare, dar producătorii vor trebui să vă convingă că doriți această dimensiune suplimentară …

Cu excepția faptului că a fost o scurgere în loc de o întâmplătoare. Avatar nu a fost o rampă de lansare, era o anomalie. O'Donovan a calculat că dintre cele 50 de filme 3D lansate în 2011, peste 30 dintre acestea au fost generate de calculator sau animații destinate copiilor. Din moment ce copiii nu erau cei care punea problema fondurilor pentru echipamentele de home theater 3D, iar 3D nu era ideal pentru toți copiii, este o minune de ce nu a existat o avalanșă de conținut. Chiar și pe partea de jocuri, cele mai multe titluri de blockbuster nu s-au deranjat nici măcar cu 3D, deci nu a existat prea mult impuls pentru a construi de acolo. Când noile console PlayStation 4 și Xbox One au fost introduse recent, 3D nu a fost nici măcar menționat, în timp ce streaming video și rezoluții 4K au fost.

O serie de evenimente sportive au fost difuzate în 3D, dar acestea erau, de obicei, jocuri de playoff mari, rase mari sau evenimente la nivel mondial, cum ar fi Jocurile Olimpice și Cupa Mondială. BBC din Marea Britanie a experimentat un canal de difuzare 3D timp de doi ani până când a anunțat că a fost axat pe ea înainte de sfârșitul anului. ESPN va tăcea propriul canal 3D de pionierat până la sfârșitul anului. Ambele canale au citat o lipsă de interes și o adoptare de la spectatori drept principalul motiv pentru eliminarea acestora.

În ciuda acestui fapt, nu toți jucătorii din industrie sunt convinși că jocul sa încheiat. Rețeaua de televiziune Stream se pare că este parteneră cu Hisense pentru a lansa televizoare fără ochelari pentru perioada de vacanță de vacanță mai târziu în acest an. Stream chiar dorește să finanțeze emisiuni 3D pentru anumite evenimente sportive, acum că Sony sa retras și își stabilește obiectivele pe 4K Ultra HD. LG a încercat să-l revigoreze pe partea de jocuri, prezentând jocuri de noroc pe tot ecranul, unde doi oameni care stau în fața aceluiași televizor văd două imagini diferite pe ecran.

"Evenimentele sportive live din 3D sunt în declin, în timp ce canalele de filme 3D prin cablu și satelit probabil vor continua, deoarece există o ofertă relativ constantă de conținut 3D de filme, din nou în special pentru copiii cu mai multe filme de acțiune adulte", spune O ' Donovan. "Acestea vor fi oferite la prețuri premium de către operatorii de televiziune cu plată, dar nu le va costa prea mult pentru conținut, deoarece numărul de abonați 3D este probabil mic și vor fi lansate noi filme pe Blu-ray în 3D. Totuși, cred că companii precum Disney, care a reluat și au lansat filme clasice de animație Disney în 3D, s-au retras de pe urma faptului că costurile nu au dat rezultate destul de mari ".

Lipsa opțiunilor de conținut 3D descărcabile și streaming a fost un alt motiv pentru progresul său de sputtering, adaugă O'Donovan. Sigur, Netflix oferă streaming 3D acum, dar nu este pentru o gamă largă de conținut și există câțiva pași înainte de a ajunge la el. Furnizorul dvs. de servicii Internet (ISP) trebuie să fie conectat la rețeaua Netflix de livrare a conținutului numită Netflix Open Connect. Compatibilitatea cu dispozitivele este, de asemenea, un factor, deoarece Centrul de ajutor Netflix afișează doar televizoarele PS3 și aproximativ zece televizoare 3D LG ca compatibile pentru streaming 3D.

Vudu oferă de asemenea peste 100 de filme 3D de vânzare sau închiriere, dar este un amestec de filme animate, documentare, câteva blockbustere și un număr de titluri mediocre. Când vine vorba de emisiuni TV, este un crapshoot pentru a găsi cele care sunt filmate sau lansate în 3D. O'Donovan vede această gaură gălăgioasă în conținutul disponibil ca o problemă care va fi totuși umbrită de 4K Ultra HD oricum.

"Atâta timp cât filmele 3D se află în cinematografe, ele vor fi disponibile pe Blu-ray și pe unele servicii de televiziune cu plată, dar nu au decolat într-adevăr pe Internet ca conținut în flux sau descărcabil, și acesta este un alt motiv pentru lipsa interes pe piața de masă ", spune el. "În același timp, avem un Ultra HD și aceasta este o perspectivă video complet nouă pentru consumatori, dar se va dovedi în cele din urmă un punct semnificativ de cotitură pe piața TV mult mai mult decât 3D ar putea fi vreodată".

Ce este interesant este faptul că majoritatea procesoarelor din interiorul majorității televizoarelor LCD și plasma au deja integrate funcționalitatea 3D, astfel încât majoritatea televizoarelor sunt capabile de 3D, dacă nu sunt activate. Pentru producătorii de cipuri, adăugarea capacității 3D la procesoarele principale nu este dificilă sau chiar scumpă, ceea ce explică parțial faptul că multe televizoare de astăzi, inclusiv cele destul de ieftine, se livrează cu funcția ca parte a specificației chipului. Unii producători de televizoare nu se ocupă de asta, de aceea, și de aceea nu este disponibil pentru dvs., în ciuda capacității chipului de ao face.

Poate 3D să facă o "revenire" aproape la fel de repede cum a devenit o idee irelevantă? Nu cu modul în care sunt lucrurile acum. Poate că 3D va fi mai rece pe televizoarele 4K Ultra HD mai mari, mai ales cu o rezoluție mai mare, dar producătorii vor trebui să vă convingă că doriți dimensiunea suplimentară pe care nu o pot face pentru prima dată. Din moment ce nu controlează de unde provine conținutul 3D, iar Hollywood și editorii de jocuri nu l-au îmbrățișat prea repede sau suficient de departe, este o tehnologie care a devenit umbrită de tehnologia 4K Ultra HD, OLED și tehnologia inteligentă TV care pare să facă mai mult o diferență de durată. Aceasta este direcția în care ne îndreptăm și este una care ar trebui să te facă să vezi TV în mod diferit.