La vârsta de 15 ani, lanterna este proiectată pentru căldură - Emerging Tech - 2019

Hubble - 15 years of discovery (Mai 2019).

Anonim

Gândiți-vă la toate realizările pe care le-ați realizat în viața dvs. - cum ar fi obținerea unei diplome de colegiu, cumpărarea unei prime case, aterizarea lucrării perfecte sau modificarea cu succes a propriului supercomputer. Țineți gândurile strâns, pentru că o fată adolescentă este pe punctul de a vă face să vă simțiți ca pe un om complet.

La vârsta de 15 ani, Ann Makosinski de la Victoria, British Columbia este unul dintre cei 15 finaliști pentru competiția Google Science Fair din acest an. Proiectul ei: o lanternă modiționată, alimentată de căldura produsă în palmele titularului. Încă de la clasa a șasea, Makosinski declară că a fost interesată de energia alternativă și a vrut să găsească o modalitate de a genera energie dintr-o sursă care să dureze atâta timp cât oamenii trăiesc. Cercetarea ei a adus-o la conceptul de plăci Peltier, care produce energie atunci când o parte a țiglei este încălzită și cealaltă parte este răcită. Pentru a obține țigle pentru a crea mai multă tensiune, Makosinski a petrecut ani de zile redeschiderea circuitului până când a furnizat suficientă putere pentru a aprinde un LED.

"Asta a durat destul de mult pentru că a trebuit să o fac și în cursul anului școlar și am avut temele, piesele, tot ce făceam și eu", a declarat ea pentru CBC News. Discursul ei încă indică adolescența. "Doar că trebuie să continuați." În ciuda lipsei de educație științifică post-secundară a părinților ei, ei au încurajat întotdeauna Ann să-și urmeze pasiunea pentru subiect. De fapt, tatăl ei a ajutat-o ​​să comande diferite plăci Peltier de pe eBay, ca să-și poată continua experimentele.

În final, prototipul de lucru este un tub de aluminiu și un tub din PVC, ambele care lucrează împreună, astfel încât golurile să permită aerul să se răcească pe o parte a plăcii Peltier în timp ce mâna utilizatorului transferă căldura către cealaltă. În testele sale, Makosinski a descoperit că lanterna funcționa mai bine la 5 grade Celsius (41 de grade Fahrenheit), deoarece permitea circulația aerului mai rece, generând mai multă putere. Dar chiar și la 10 grade Celsius (50 grade Fahrenheit), lumina a menținut o strălucire constantă pentru mai mult de 20 de minute.

Makosinski va călători în Mountain View, CA, pentru a prezenta proiectul său Google în septembrie. Dacă câștigă marele premiu, va pleca cu 50.000 de dolari și o excursie la Insulele Galapagos. Cu costul de producție per lanternă la aproximativ 26 de dolari, Makosinski va putea să facă o mulțime de dispozitive dacă va câștiga - și ne-am imagina că economia de scară ar trebui să facă producția de masă chiar mai ieftină pentru clienți.

Urmăriți-i pe tânărul om de știință să explice proiectul ei în videoclipul de mai jos.